logo

5 pomanjkljivosti, ki jih kot UX oblikovalka najpogosteje opazim na spletnih straneh

datum objave: 05.07.2024

avtor: LAMA Strategies

Spletne strani analiziram skoraj vsak dan. To je postalo del mojega poklica in včasih tudi prostega časa. Poklicna deformacija, pravijo. Opazim veliko dobrih vizualnih in vsebinskih elementov, na drugi strani pa še vedno ostaja prostor za izboljšave.

V članku z vami delim nekatere pomanjkljivosti, ki jih kot UX oblikovalka najpogosteje opazim na spletnih straneh. In čeprav se morda zdijo majhne in nepomembne, imajo tovrstne "pomanjkljivosti" lahko velike posledice za zadovoljstvo uporabnikov oz. potrošnikov in uspešnost same spletne strani.

Katere so te pomanjkljivosti?

NEDELUJOČI GUMBI OZ. POVEZAVE

Nedelujoči gumbi oz. povezave lahko hitro odvrnejo uporabnike od nadaljnje uporabe same spletne strani ali trgovine. Če uporabnik klikne na gumb ali povezavo, ki ne vodi nikamor, bo to najverjetneje v njem povzročilo zmedo in frustracijo, kar pa seveda lahko privede do tega, da spletno stran zapusti brez kakršnekoli interakcije in informacije ali storitve poišče drugje.

Glavne posledice nedelujočih gumbov ali povezav so lahko izguba potencialnih strank, slaba uporabniška izkušnja, in s tem slabše konverzije in manjša prodaja.

POMANJKANJE CELOSTNE GRAFIČNE PODOBE PODJETJA

CGP podjetja je ključna za prepoznavnost in zaupanje. Brez dosledne uporabe logotipov, barv, pisav in drugih grafičnih elementov, se lahko spletna stran zdi nepovezana in neprofesionalna, kar pa lahko negativno vpliva na zaznavanje same blagovne znamke.

Posledice so slabša prepoznavnost blagovne znamke in neprofesionalen videz, s tem pa tudi manjše zaupanje uporabnikov oz. potencialnih strank.

NEZADOSTNI KONTRASTI MED BARVAMI

Nezadosten kontrast med barvami je ena najpogostejših težav, ko govorimo o dostopnosti spletne strani. Dober kontrast med barvami je ključen za berljivost in dostopnost vsebin. V koliko je ta nezadosten, imajo uporabniki težave pri branju besedila in navsezadnje izpustijo določene, morda pomembne informacije.

Zaradi slabših kontrastov, poleg težav z dostopnostjo vsebine, obstaja povečano tveganje, da uporabniki predčasno zapustijo spletno stran, za uporabnike s težavami z vidom, pa je vsebina manj ali nedostopna.

SLABA OPTIMIZACIJA ZA MANJŠE ZASLONE

Tej pomanjkljivosti lahko brez težav rečemo napaka. Delež uporabnikov, ki do spletnih vsebin dostopajo preko mobilnih naprav je že leta 2016 krepko prehitel (*Statcounter GlobalStats, 2024) tiste, ki do vsebin dostopajo preko namiznih računalnikov, zato je ključno, da spletne strani optimiziramo tudi za manjše zaslone oz. najprej za njih!

V kolikor spletna stran ni optimizirana za manjše zaslone obstaja povečana stopnja odklona do spletne strani, kar lahko pomeni izgubo potencialnih strank.

blog slika

PREPOČASNO NALAGANJE SPLETNE STRANI

Hitrost nalaganja je prav tako ključen dejavnik dobre uporabniške izkušnje na spletu. V instantni, digitalni družbi, si res nihče ne želi počasnih spletnih strani. Uporabniki pričakujemo, da se bodo strani hitro naložile in v kolikor čakamo predolgo, v poplavi drugi ponudnikov, hitro poiščemo boljše.

Med glavne posledice prepočasnega nalaganja spada tudi negativen vpliva na SEO optimizacijo in uvrstitev na iskalnikih.

Vsaka od naštetih pomanjkljivosti pomembno vpliva na uporabniško izkušnjo na naši spletni strani. Z odpravo le teh lahko povečamo zaupanje v našo blagovno znamko, izgledamo bolj profesionalni, poskrbimo za zadovoljstvo obiskovalcev naše spletne strani, s tem pa tudi dosežemo boljše poslovne rezultate.

Upam, da vam je zapis koristil in bo pripomogel k prepoznavanju dejavnikov uporabniške izkušnje. V kolikor ste svojo spletno stran prepoznali v kateri izmed pomanjkljivosti, je morda čas, da razmislite o spremembi in s tem dosežete polni potencial svoje blagovne znamke!

Pišite nam na info@lamastrategies.com.